Ciorba radauteana – istoric

ciorba radauteana

Poate ca nu ati savurat, cu toate ca este pe deplin recomandata chiar si de cele mai pretentioase gusturi, insa cu siguranta ati auzit de ciorba radauteana. Asa cum ii spune si denumirea, aceasta delicatesa a fost inventat in Radauti, iar in prezent este servita pe mesele din intreaga tara si nu doar, depasind granitele Romaniei.

In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva secrete din spatele acestei retete si cum a devenit aceasta una dintre cele mai cunoscute gustari din Bucovina.

Adaptarea unei alte retete

Stiati ca ciorba radauteana este o adaptare a unei alte retete cunoscute? Este vorba despre ciorba de burta. Cum s-a intamplat acest lucru? Ei bine, totul a plecat de la faptul ca respectiva ciorba de burta nu mai era la fel de iubita in perioada comunista, iar pe de alta parte materialul prim din care aceasta se realiza era din ce in ce mai greu de gasit.

Ce faci intr-o astfel de situatie? Raspunsul Corneliei Dumitrescu, fiind considerata in prezent un adevarat maestru culinar, a fost unul cat se poate de ingenios. Aceasta a mentinut o mare parte din modul de preparare al ciorbei de burta, insa a schimbat materia prima, folosind carne de pui si a adaptat-o unei retete proprii, ce poarta in prezent denumirea de ciorba radauteana.

De la cunoastere pe plan local pana la succes mondial

Succesul pe care l-a inregistrat in randul localnicilor nu a fost deloc unul mic, iar in scurt timp aceasta reteta a facut furori in randul turistilor si a tuturor persoanelor care ajungeau in Radauti. In felul acesta, ciorba radauteana a devenit din ce in ce mai cunoscuta, iar in prezent aceasta reteta este folosita in restaurantele din toata tara.

De asemenea, dupa 1989 aceasta reteta a devenit una foarte cunoscuta si la nivel mondial, radautenii luand-o cu ei peste tot pe unde au mers in strainatate.

Ciorba radauteana – un important brand local

ciorba radauteanaAlaturi de multe alte atractii, sunt foarte multe persoane care vin in Radauti doar pentru a gusta din aceasta reteta asa cum este ea facuta mai buna. Pe langa alte retete traditionale, precum sarmalutele cu urda sau antricotul radautean, ciorba radauteana a captat interesul tot mai multor persoane si a promovat pe deplin acest oras.

Datorita acestui motiv, doamnei Cornelia Dumitrescu i s-a conferit in anul 2007 titlul de Cetatean de onoare al municipiului Radauti, in semn de recunoastere a contributiei remarcabile aduse la sporirea prestigiului de care are parte.

In prezent, aceasta reteta de ciorba radauteana este preparata cu multa atentie si daruire in foarte multe restaurante din Radauti, mai ales in cadrul restaurantului ce apartine de Hotel Maria.

Ingrediente folosite pentru ciorba radauteana:

  • piept pui
  • morcov
  • ceapa
  • radacina patrunjel
  • telina mica
  • smantana
  • oua
  • usturoi
  • patrunjel verde tocat
  • sare
  • piper

 

Modul de preparare:

 

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa fierbi carnea si sa elimini spuma care se formeaza. Mai apoi vei taia legumele, le vei adauga la fiert si vei condimenta cu sare. In momentul in care acestea au inceput sa fiarba le poti scoate. Urmeaza sa tai pieptul de pui fasii subtiri, sa pasezi legumele, cu exceptia cepei, si sa le adaugi inapoi in oala. La primul clocot vei asezona cu sare. Dupa ce vei opri focul vei astepta cateva minute si vei adauga un amestec de smantana cu galbenusuri, apoi usturoiul pisat, alaturi de patrunjelul tocat marunt.

 

Nu mai ramane decat sa servesti si sa te bucuri de aceasta gustara radauteana!