Istoria orasului Radauti
Aflat in inima Bucovinei, orasul Radauti este un adevarat reper din punct de vedere cultural si istoric. Desi prima atestare documentara a acestui oras a fost in anul 1393, mai exact la 16 noiembrie, se pare ca originea Radautiului este ceva mai veche.
Analizand urmele arheologice gasite din perioada geto-dacilor, datarea Radautiului coincide cu perioada de formare a poporului roman, dar si a limbii romane, ceea ce ne poarta destul de mult in timp.
Se considera faptul ca primii oameni care s-au asezat in aceasta zona au fost atrasi de bogatia si diversitatea naturala ce exista, precum padurile si apele, aceastea oferind cele mai bune conditii pentru o viata linistita si un mediu prielnic dezvoltarii.
De la Rottacenum la Radauti
Din punct de vedere al denumirii, aceasta se pare ca a avut parte de mai multe modificari de-a lungul timpului. Istoricii sustin faptul ca prima asezare stabila, care s-a dezvoltat chiar in timpul dacilor, a purtat numele de Rottacenum. Se presupune ca aceasta denumire a fost data de catre ostasii unei garnizoane romane, fiind de altfel o denumire latina. Mai apoi, aceasta denumire, sub influenta slava, a fost transformata in Radauti.
Cu toate acestea, sursele istorice difera si sunt mai multe variante cu privire la etimologie. Ca de exemplu, alti istorici considera ca numele provine de la un vechi stapan al provinciei, Radomir, iar asezarea ar fi capatat numele de Radomirovti, prescurtat in Radovti, iar mai apoi transformat in Radauti.
Bogdan I – personaj marcant
O importanta evolutie a acestei asezari a fost cunoscuta in perioada domniei lui Bogdan I, mai exact intre anii 1359 si 1365, atunci cand „satele lui Radomir” au fost considerate ca fiind importante puncte strategice de rezistenta.
Mai apoi, in perioada domniei lui Roman Musat, apare in cadrul unui hrisov si prima atestare documentara, la 16 noiembrie 1393, cum a mai fost mentionat anterior.
Radautiul – de la targ, la capitala de judet si sediu de raion
Evolutia cunoscuta de orasul Radauti a fost una destul de semnificativa si totodata, constanta. In acest sens, trebuie subliniat faptul ca Radautiul a fost certificat ca fiind un important „targ” in anul 1819. De asemenea, anul 1852 a fost unul deosebit de important pentru aceasta asezare, fiind cel in care Radauti a ajuns la rangul de „oras”.
Dezvoltarea pe care a inregistrat-o ca si oras, a propulsat Radautiul ca „centru districtual” in anul 1854. Totodata, intre anii 1854 si 1944, Radauti a devenit capitala de judet, iar mai apoi, intre 1952 si 1968, acesta a fost considerat sediu de raion in cadrul judetului Suceava.
Perioada imediat urmatoare, precum si cea din prezent, a continuat sa fie una marcata de o puternica dezvoltare din foarte multe punct de vedere: pornind de la cel economic si pana la cel turistic.
Fiind situat intr-o zona minunata si oferind numeroase obiective turistice, religioase si culturale, orasul Radauti este o adevarata imagine a cadrului mirific si al bogatiilor pe care le prezinta regiunea Bucovinei.